Ben je toe aan een nieuwe eettafel? De zoektocht naar een nieuwe eettafel kan best een opgave zijn. Een eettafel geeft immers zoveel sfeer aan een ruimte, dus je wilt niet zomaar een overhaaste keuze maken. In dit artikel helpen wij je op weg. Zo kies je de beste eettafel voor bij jou in huis!

Materiaal

De belangrijkste en ingewikkeldste keuze die je moet maken als het gaat om een nieuwe eettafel is die van het materiaal van het tafelblad. Niet alleen is het materiaal van het tafelblad sterk bepalend voor de uitstraling van jouw eetkamer, elk materiaal heeft ook zijn praktische voordelen. Notenhout en eikenhout zijn populaire houtsoorten voor eettafels. Hout oogt klassiek en rustiek. Helaas kan hout makkelijk krimpen of verkleuren. Keramiek is ook een populaire keuze voor tafelbladen. Hier moet je helaas wel oppassen met het type schoonmaakmiddel dat je gebruikt. PVC is het meest duurzame en onderhoudsvrije materiaal, maar qua looks moet het je smaak zijn. Als je knoeiende kinderen hebt, kun je bijvoorbeeld een microtopping eettafel kopen. Deze tafels zijn namelijk van nature vlekbestendig omdat er polymeerbeton wordt aangebracht. Hoe handig is dat?

Formaat

Hoe groot mag jouw eettafel zijn? Houdt hierbij rekening met de beschikbare ruimte en de hoeveelheid mensen die rond de tafel moeten passen. Tussen elke stoel aan tafel moet minimaal tien centimeter zitten en de afstand van de stoelen tot de tafel is zo’n 40-60 cm. Meet de beschikbare ruimte en het gewenste formaat op en neem het mee als je gaat shoppen voor een tafel.

Vorm

Vraag je ten slotte af welke vorm je wilt voor jouw eettafel. Vierkant of rechthoekig is praktisch en klassiek. Een ronde tafel kan echter ook veel sfeer geven, maar je moet er hierbij wel rekening mee houden dat een ronde tafel alleen in het midden van een ruimte gezet kan worden en niet in de hoek. Een kiezelvormige tafel of een andere asymmetrische tafel kan erg stijlvol zijn. Nadeel hiervan is dat de locatie van de stoelen ingewikkeld kan zijn. Laat je inspireren en wees zorgvuldig in de keuze voor jouw nieuwe eettafel. Je wilt er immers nog jaren van kunnen genieten!

 

Categorieën: Wonen