Problemen aan het dak van huizen komen veelal voor. Het herstellen ervan is vaak relatief simpel: je huurt een dakwerker Brugge in en hij repareert de schade. Het herkennen van problemen aan het dak is echter een stuk lastiger. Daarnaast kan de schade veroorzaakt door een kapot dak hevig zijn, met de nodige kosten tot gevolg. Wil jij weten hoe je schade aan het dak kan herkennen en voorkomen? Je leest het hier.

Hoe ontstaan dak problemen?

Schade aan het dak is een lastig probleem. Je komt er vaak ook (te) laat achter, wanneer de schade al in een vergevorderd stadium is. Maar hoe ontstaat schade aan het dak nu precies? Het ontstaan hangt in veel gevallen af van het type dak. Bij schuine daken zal het snel voorkomen bij dakpannen die niet volledig aansluiten en bij kapotte dakpannen. Dit kan gebeuren tijdens een storm en andere extreme weersomstandigheden, zoals hevige vorst. Het herkennen van kapotte dakpannen kan behoorlijk lastig zijn, omdat isolatie en plafonds het water lang vasthouden voordat de gevolgen goed zichtbaar zijn. Bij een plat dak is het grootste risico dat het water kan blijven staan. Dit komt vooral voor wanneer de afvoer van het regenwater niet goed geregeld is, of verstopt zit. Ook vorst en plantgroei kunnen gauw leiden tot een lekkage. Verder kan het verstoppen van dakgoten ook bijdragen aan dak problemen.

Zo herken je dak problemen

Het herkennen van de schade kan behoorlijk lastig zijn en wordt daardoor vaak laat opgemerkt. De eerste indicatie van eventuele problemen aan het dak zijn vochtplekken. Check daarom het plafond van de hoogste verdieping in huis met enige regelmaat, gezien dit de eerste plek zal zijn waar vochtplekken ontstaan. Daarnaast is het loslaten van het behang een goede indicatie: de muren zullen veel vocht opnemen en bij verzadiging zal het behang op een gegeven moment loslaten. Wanneer je schimmel in huis hebt, kun je met zekerheid zeggen dat er al een behoorlijke tijd een lek aanwezig zal zijn geweest.

Dak problemen voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om jouw dak regelmatig te (laten) controleren. Vooral gedurende de koudere seizoenen zal schade sneller voorkomen dankzij vorst en stormig weer. Wanneer je het zelf controleert, is het aan te raden om goed te kijken naar de dakpannen (liggen ze nog vast?), maar ook de schoorsteen. Ook moeten de dakgoten goed bijgehouden worden. De makkelijkste en veiligste optie is echter om het onderhoud te laten doen door een gespecialiseerde dakwerker.

Categorie├źn: Wonen