Heerlijk relaxen en wegdromen in een hangmat. Je hoeft er niet voor naar een ver oord te reizen, het kan gewoon in je eigen tuin, balkon of zelfs binnen. Gun jezelf de luxe van een hangmat, voor je welzijn maar ook voor het opfleuren van je tuin of interieur. Hoe kun je een hangmat ophangen? De mogelijkheid worden hier uiteengezet.

Comfortabel liggen

Een hangmat aanschaffen en bevestigen is heel goed mogelijk, en er zijn meerdere methoden voor. Het is belangrijk dat de hangmat zo opgehangen wordt dat je in een comfortabele positie komt te liggen. Zorg er daarom voor dat de mat niet te strak hangt. Een hangmat moet dusdanig hangen dat er een ligkuil ontstaat. Een diepe ligkuil maakt dat je comfortabel komt te liggen. Zoek dus een plek waar ruimte is voor een ophanghoek van circa dertig tot vijftig graden. Maak daarbij niet de denkfout dat je recht in een hangmat moet liggen. Voor een gemakkelijke positie moet je een beetje schuin liggen.

Bevestigen tussen muren of bomen

Om een hangmat op te kunnen hangen tussen twee muren, moeten er haken aan de muur bevestigd worden. De haken, pluggen en schroeven die daarvoor nodig zijn, zijn makkelijk in volledige sets te bestellen. Een hangmat aan een boom bevestigen is simpeler, omdat er geen muurpluggen nodig zijn. Het is zelfs mogelijk om de hangmat tussen bomen op te hangen met een stuk touw. Hang de mat zo op dat hij op ooghoogte komt te hangen, dat wil zeggen zo’n één meter tachtig. De touwen dienen dus wat hoger geplaatst te worden, zodat de mat daartussen op ooghoogte valt.

Bevestigen aan een standaard

Wil je wel een hangmat hebben maar wil je daarvoor geen pluggen en haken aan de muur of boom bevestigen, is er de optie om een standaard te gebruiken. Een hangmat standaard heeft nog een voordeel, namelijk dat je hem kunt verplaatsen en dus neerzetten waar je wilt. Wil je bijvoorbeeld even uit de zon de schaduw in, is dat zo gedaan. Een nadeel is eventueel dat je lager komt te liggen dan wanneer je hem zelf ophangt. Een oplossing daarvoor is een spreidstok. Een spreidstok maakt dat de mat strakker hangt en daardoor iets hoger is. Succes ermee!

Categorieën: Tuin